Onze passie!

En toen haalden wij de koffie naar Nederland!

Marcel ging van een kopje koffie op een Italiaans terras naar een huis vol zakken koffie

Was hij tijdens zijn vakantie in Italië bij een ander koffietentje gaan zitten, dan had Marcel Zijdenbos nu nog vrije tijd gehad. Maar in plaats van televisie kijken of tuinieren, importeert en verkoopt hij koffiebonen in zijn vrije tijd. “Die koffie was in Nederland niet te krijgen, toen ben ik het zelf maar gaan invoeren.” Marcel geniet met volle teugen van de bijzondere koffie en veel Woerdenaren genieten met hem mee.

Marcel heeft ‘gewoon’ een fulltime baan. De koffiebusiness doet hij ernaast, in zijn vrije tijd.

Op vakantie

binnen,” zegt Marcel terwijl hij – hoe toevallig – een kopje koffie inschenkt. Koffie die hij zelf naar Nederland haalde. “Dat had ik niet gedacht toen ik op vakantie ging naar Italië dertien jaar geleden.”

Normaal ging het gezin Zijdenbos naar Frankrijk, maar het was tijd voor iets anders. Die keuze had nogal gevolgen blijkt nu. “Bij een tentje dronk ik een koffie die zo lekker was dat ik die per se wilde hebben.” Maar in Nederland kon hij zijn geliefde bonen niet vinden. Hij pakte de telefoon en belde de branderij, Piansa, in Italië. “Of het mogelijk was om ze naar Nederland te halen, vroeg ik hen.”

Hip

En zo geschiedde. Alleen wel op een iets grotere schaal dan voorzien. “Als ik ervan kan genieten, kunnen anderen dat vast ook, dacht ik. Het leek mij wel leuk om een klein bedrijfje te starten. Koffie is hip in Nederland.” Via een kleine webwinkel stroomde de eerste orders binnen. “Van kennissen en buren, daar begon het mee.”

In de loop der jaren groeide zijn klantenkring. “Nu komen er dagelijks orders binnen, de boekhouding heb ik maar uitbesteed. Daar heb ik geen tijd meer voor.” Ook beurzen zoals het Italië-event in Haarzuilens gaat hij langs. Dan helpt zijn goede vriend Jos hem. “Het gaat om de gezelligheid, daar draait koffie om. Ik verdien er nauwelijks mee, het is echt voor de lol.”

 

 

 

Koffie met ei

De koffie die Marcel levert valt onder de premium koffies. “Goede kwaliteit met een krachtige koffiesmaak en niet te bitter. Dat bittere krijg je als je heel veel robusta toevoegt.” Hij wijst naar zijn kopje: “Nu drinken we de Classica dit is een allemans vriend.”

Ook zijn gezin geniet mee van zijn liefde voor de koffie. “Als er een keer een andere koffie in de machine zit, dan krijg ik dat wel te horen.” En op vakantie is een bezoek aan de lokale koffietentjes een dagelijkse activiteit. “Er zijn zoveel verschillende soorten in verschillende landen. In Vietnam dronk ik zogenaamde Egg-koffie. Die ga ik ook eens thuis proberen te maken.”

Koffie in plaats van hagelslag

Over vakantie gesproken: Nederlanders hebben nog wel eens de neiging om hun eigen potje pindakaas of hagelslag mee te nemen op reis. In de koffer van Marcel zit dat dus niet. “Ik neem standaard een zakje eigen koffie mee, ook naar Italië. Dan weet ik zeker dat ik altijd een goede bak koffie kan zetten,” lacht hij.